Logo Camilla Haages
Hudreduktion-animation-kvinde-med-ar
Kunde: Plastikkirurgisk Afdeling Z på OUH

Animeret fortælling om et følsomt emne

Udfordring: patienterne undervurderer ofte, hvor omfattende en hudreduktion kan være

En animeret fortælling om et følsomt emne. En hudreduktion er nemlig en stor og omfattende operation, og patientinddragelse er vigtig for at få et godt og problemfrit forløb. På trods af en meget fin forberedelsesdag, oplevede Plastikkirurgisk afdeling Z på OUH dog, at der var mange oplysninger, som deres hudreduktionspatienter havde svært ved at absorbere. 

Afdelingen ønskede at give patienterne et realistisk billede af resultatet af operationerne og en bedre forståelse for hele forløbet før og efter operationen. Faktisk havde afdelingen rigtigt mange ting, som de gerne ville have Camillas hjælp til at forklare.

Løsning: 2 animationsfilm og rådgivning omkring, hvordan man bør opdele information, så det bliver set og forstået

I tæt samarbejde med afdelingen, patienter og på baggrund af undersøgelser producerede Camilla 2 animationsfilm til brug i patientuddannelsen. Der blev også givet rådgivning om, hvor og hvornår de praktiske og de personlige oplysninger bliver overleveret til patienterne.

Film 1: Det psykologiske og følelsesmæssige aspekt

Set fra to fiktive, animerede patienters perspektiv, hører vi om de følelsesmæssige aspekter ved operationerne. Fra før det store vægttab, henover hele forløbet, til hvordan det føles, når man er helet op efter operationerne. 

Film 2: En film, der forklarer, hvordan en hudreduktion foregår. Med udgangspunkt i en abdominalplastik, fortæller filmen, hvor og hvor dybt der skæres og hvor stort et område, der faktisk bliver skåret op.

Resultat: En personlig fortælling, der huskes

Ved at lade animerede karakterer fortælle om, hvordan forløbet opleves, kan patienterne bedre huske de oplysninger, der gemmer sig bag fortællingen. Det er ganske enkelt nemmere at huske en personlig fortælling.

Samtidig forklarer animationen af selve operationen, hvad der foregår under huden, hvilket ikke kan ses på en video af operationen. Dette bidrager til en større forståelse af, hvor omfattende operationen faktisk er.

Afdelingen oplever, at filmene “fungerer rigtig godt og fint har ramt det, vi forsøgte at illustrere, hvilket de fleste patienter også giver udtryk for.” 

En del af det EU-støttede udviklingsprojekt e-Patient

Filmene om hudreduktioner er lavet i samarbejde med Onkologisk afdeling R på OUH i forbindelse med det EU-støttede projekt e-Patient.

Projektet blev udført af en partnerkreds, der inkluderer Odense Universitets Hospital, Medware, Visualcare og mange andre. Læs mere i artiklen om Camilla og KKArts deltagelse i projektet her.